Vinnaren i tävlingen Funky Rooms har blivit utsedd

14 June 2013

Som en del av handlingsprogrammet Bygg Malmö helt, ett initiativ för att 'skapa en integrerad, attraktiv och hållbar stad', lanserades tävlingen Funky Rooms under Almedalsveckan 2014. Funky Rooms är en idétävling där man försöker hitta innovativa och billiga lösningar för att bygga mer miljövänliga och klimatsmarta bostäder till låga priser. Tävlingen är särskilt inriktad på att hitta nya och kreativa bostadslösningar för unga, och genomförs i samarbete med kommunikationsprojektet UngBo.

- Våtrum tar proportionellt stor plats i små lägenheter och är dyra att bygga. Med Funky rooms vill vi hitta förslag på hur dessa ytor kan göras mindre och billigare utan att kompromissa med funktion eller tillgänglighet sade Hannah Wadman, projektledare för UngBo i Malmö, när tävlingen lanserades.

Läs mer om tävlingen Funky Rooms på Min attityd här: Idétävling ska ge Malmö nya bostäder

Sedan tävlingen började förra året har massor av spännande förslag skickats in. Och i mars var det dags att visa upp de bästa bidragen. Mellan den 14 och 29 mars visades de 14 bästa bidragen upp på FormDesign Center i Malmö. Och den 20 mars var det prisutdelning till vinnaren i tre kategorier: Badrum, Kök och Kombination kök och badrum.

Anders Johansson blev tävlingens stora vinnare

Med bidragen 10m² och 11m² lyckades Anders Johansson vinna både kategorierna kök och kombinerat kök och badrum. Detta för han lyckats bygga en lägenhet på 11 kvadratmeter och ändå lyckades leva upp till alla tillgänglighetskrav. Ett utdrag ur juryns motivering:

”Genom att kombinera befintliga detaljlösningar på ett finurligt och skickligt sätt skapar han ett tillfredställande boende för funktionsnedsatta.”

Som vinnare i två kategorier belönades Anders med sammanlagt 80 000 kronor i prispengar.

Jens Almström vinnare i badrumskategorin

I den andra kategorin lyckades Jens Almström vinna både juryns pris och folkets pris, vilket utsågs genom en folkomröstning på Facebook. Detta för badrumslösningen Badrumsskåpet, en toalett som är som gömd bakom två dörrar som förvandlas till badrumsväggar när de öppnas. Han mottog sammanlagt 50 000 kronor i prispengar, varav 10 000 var för folkets pris.

- Jag vill gärna se mer innovation i utvecklingen av nya bostäder. Våra behov när det gäller boende ändras hela tiden och ny teknik behövs för att möta detta. Min förhoppning är att några av Funky rooms-idéerna ska bli verklighet, säger Karolina Skog, stadsbyggnadsnämndens ordförande i Malmö.