Varför är moderna kvinnor utmattade?

14 June 2013

Samtidigt som allt färre upplever att de har tid att slappna av kommer det allt mer vetenskapliga rapporter som påvisar hur viktig avslappning är för vår personliga hälsa. Kvinnor är särskilt drabbade av detta. Vi är numera så vana vid att alltid vara ”på” att våra kroppar har glömt hur man slappnar av.

Så länge Stephanie Peterson, 25, kan komma minnas har hon alltid kört till 110 %. Som grundare av ett företag i Colorado, USA, som stödjer kvinnliga entreprenörer arbetar hon hårt från morgon till natt, vecka efter vecka, år efter år. När hon faktiskt får en kort paus gör hon det som hon känner sig mest bekväm med: hon jobbar lite till.

Ta till exempel hennes bröllopsresa till Antigua: planen var att prova på zip-lining, hänga på stranden och avnjuta romantiska middagar under månskenet. I verkligheten satt Stephanie på sitt rum framför datorn, med en utsikt över stranden där alla andra gäster satt och slappnade av. Samma sak hände på hennes senaste kompisresa till Steamboat Springs i Colorado. Hennes vänner badade bubbelpool och umgicks i fjällstugan men Stephanie försvann ständigt till sitt rum för att snabbt kolla sin e-mail. Vissa kvällar valde hon att helt enkelt stanna på rummet istället för att umgås med sina vänner.

Vissa skulle kalla henne för arbetsnarkoman men Stephanie tycker att hennes arbetstempo är normalt. Hon trivs mycket bättre med att ständigt prestera än att sitta och ”göra ingenting”. Hon är inte ensam. 63 % av kvinnorna som deltog i en enkät gjord av Women’s Health visade att de sällan prioriterade tid för avslappning. Dessutom lägger kvinnor mindre tid på avslappnade aktiviteter än vad män gör.

Med denna inställning är det mycket som påverkas. Däribland kosten. En kvinna som spenderar mer eller mindre all sin tid på karriären hamnar ofta i sämre kostvanor en någon som värdesätter andra saker. Får man exempelvis inte i sig viktiga näringsämnen i tillräckliga mängder kan det ha direkt påverkan på hur bra man mår och hur väl man presterar. Har man väldigt få minuter över till att köpa eller laga hälsosam mat, kan kosttillskott vara ett alternativ. Det finns många alternativ, men det man bör kolla efter är antingen en variant med väldigt många olika och varierande näringsämnen eller ett kosttillskott med en mer direkt verkan mot stress och så vidare. Spirulina hos www.topformula.se är ett exempel på den förstnämnda.

Denna ovilja till avslappning, som plötsligt har förvandlats till att det är rent av omöjligt för vissa kvinnor att slappna av, kommer till viss del från kvinnors förändrade ambitioner. För 15 år sedan tyckte 25 % av kvinnorna att ett välbetalt jobb var väldigt viktigt. Idag är motsvarande siffra 42 %. Men det handlar inte nödvändigtvis bara om pengar, säger Nicole Williams, författare av boken ”Girl on top: Your guide to turning dating rules into career success”. Det moderna konceptet på 2000-talet att ”man kan få och ska ha allt” gör att många känner att de går miste om möjligheter om de slappnar av. Tid till avslappning ses som någon negativt istället för positivt. Kvinnorna uppfattar det som att tiden de slappnar av hade kunnat användas mer produktivt och hjälpt dem klättra i yrkeslivet istället för att få dem att må bättre.