Utbrändhet drabbar allt yngre

14 June 2013

Under hösten 2014 visade Arbetsmiljöverket att nära en fjärdedel av befolkning mådde dåligt på grund av jobbet. En avhandling från Stockholm Universitet visade att omkring 30 procent av 16-åringar har allvarliga stressrelaterade problem redan efter första året på gymnasiet. 40 procent av svenskar mellan 16 och 29 upplever sig vara stressade flera dagar i veckan, om inte varje dag, enligt Ungdomsstyrelsens rapport om attityder och värderingar bland unga från 2013.

Mönstret är tydligt, stressrelaterade problem som utmattning och utbrändhet drabbar allt fler unga idag än vad vi har sett tidigare. Mycket beror på att man som ung förväntas prestera mer, bättre och inom fler områden, och uppkomsten av de sociala medierna misstänks vara en bov som spär på den här utvecklingen.

– Man ska vara ambitiös på ­arbetet, ha tid för sin partner, för sig själv och för barnen, för fritidsaktiviteter och för träning, säger Hugo Westerlund, föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Man ska ha finaste köket, finaste surdegsbrödet, finaste semestrarna, och så vidare. Dygnets timmar räcker inte till, och det är inte konstigt att man till slut bränner ut sig när man inte orkar leva upp till allt det här.

Som vi tidigare pekat ut så är moderna kvinnor särskilt utsatta, och då handlar det ofta om kvinnor i åldrarna 16 till 25. Man tror att det hänger ihop med utvecklingen av sociala medier, att man dels känner en press att vara populär på tjänster som facebook och twitter och dels att man hela tiden jämför sig med de väldigt idealiserade bilderna man får av varandra från sina profiler. Dessutom skapar de ständigt uppdaterande medierna ett stressmoment, eftersom man alltid känner sig tvungen att kolla den senaste anvisningen.

– Det är en oroande utveckling med tanke på att de unga är fram­tidens arbetskraft, säger Hugo Westerlund.