Rekordlåga elpriser under 2015

14 June 2013

"Skitväder", säger många. Det ruggiga, ruskiga och regniga vädret har tvingat många svenskar att stanna inne under det senaste halvåret. Men att det är blött utomhus har faktiskt gjort att det blir billigare att värma sig i skärmarnas sken. Just nu är elpriserna de lägsta på 15 år, vilket delvis beror på att vind- och vattenkraftverken fått massa väder att förvandla till energi. En till bidragande faktor är att snösmältningen kommit igång sent, och därför ger kräm till vattenkraftverken under en längre period än normalt.

Detta är dock något som cirka 40 procent av svenskar inte har någon nytta av. Sitter man på ett bundet elavtal är man fast vid sitt framförhandlade pris tills att bindningstiden går ut. Men även de fasta avtalen sjunker i pris, vilket de flesta borde märka när det är dags för omförhandling.

– Skillnaden beror förstås på när man band elpriset. De som band i  sex månader kommer att märka mindre skillnad än de som haft bundet pris i tre år, säger Faraz Azima, vd på elbytarsajten Elskling, till Dagens Nyheter.

Att bindningstiden går ut är förstås ett utmärkt tillfälle att se över sitt avtal och eventuellt byta elbolag.  Över 258 000 bytte elbolag under första halvåret 2013, och med årets fluktuationer i elpriser borde den siffran kunna matchas även i år.

De absolut högsta elpriserna har dock de som inte ännu tecknat avtal med ett elbolag.  Omkring 700 000 svenskar betalar för sin el enligt anvisningspriser, vilka som regel är mycket högre än både de fasta och de rörliga priserna.